imbas kenangan ank2

Wednesday, September 23, 2015



Seronok plk beblog celoteh isi hati ne kannn...udah aku kemarok komeee...update berkali2 fengsan makkk...

Kt sini nk trowback kisah ank beranak aku ne ha...kisah bwk zarith's aku jln2... yela aku ne bkn jenis parent bwk ank mkn angin sana sini... maklum je la laki aku pun jenis bkn jenis makan angin punya pael...so bwk ank jln dekat2 jer...sbb tu ank2 ne suke benor jln2 supermarket itu je tmpt yg kami rajin bwk hehehehe...tggu beso sikit yerr kite makan angin dok tido hotel yerr...

Ank2 aku jenis hyperaktif yg si abang tu mmang elok sgt aku bwk main sini...main sampai penat balik tido hehehe...teruk punya ibu yerr...

Dirah pun dh beso sikit die pun pandai nak main tgk abg akak main die pun naik skli..

Jom layan gambor mkn angin yg aku maksudkan hehehe
..indorgame jerrr yakkk






Sekiannnnn.....hahahaha update gune hp jerr...



Terusin Bacanya......

Zarith Haiqal


Assalamualaikumm....

ari ne jer dah rabu komer sok dh raya haji.... raya haji thn ne mcm kurang ahli adikbrdik aku. yg sulong dikedah no 3 di melaka yg bongsu di kelantan.. tinggai ler aku ngan yg no4 mujur x kawen lg... sian mak aku mesti rasa kurang sgt sbb ank2 xsemua ada.... ok xmo sedey2.. kome2 yang layak BR1m dh dpt ker.. amboi syok la raya haji dpt tambh2 beli ayam daging yer..
aku masih lg nunggu turn mmang dh jenis dr awl mmang xpernah dpt ontime mesti nk last2 org dh merasa dh berabis aku bru dpt hahaha kot mana pun syukurrr..

aku hari ne mood kojer dh nipis2 haaa..hahaha mmang "mood ko mcm tu kan rina taip2 ari " hahahaha..mood kojer xblh nipis2 yakk... tu rezeki nk bg ank2 mkn..ya ampunnn tp bergitu la kan mood mempengaruhi setiap hari2 aku menyedut udara yg allah panjangkan.. tp idak la kot mood sampai dh kelaut cina selatan tu kojer tetap on yer waluapun mood dh nipis2 gitu... hermmm nak2 ari ne turn aku jaga konter mujur semua PERMOHONAN aku dh siapakan kalo x lg terkejor2 aku nk layan konter lg nagn PERM yg bertingkek- tingkek ooo makkkk mau jewit kecil satu opisss  malu sikit yer nk jewit-jewit ahahahaha...

ank jantan love2 ketat2 aku sampai la ne ajer maleh nk berckap die dh mendatangkan kerisauan aku komerr... baru2 ne makcik aku plk dok takut2kan aku..yerrr aku tau mmang usia die yg dh 4thn tu pttnyer dh blh bercakap tp ank tgk die bkn xlh nk ckp ada steng2 word tu die blh kuarkan mcm x payah die ckp "xyah" "ayah" "susu" tp dlm pelat die la... udh makcik aku kata die ketegori special.. tp andainyer die betoi2 special aku redha aku mungkin ibu yg terpilih... tp kome nk tau pgai die xroper mcm bdk special pun cume die lambat bercakp jer nakal usah cakap la mmang hyperaktif tp die masih boleh mendengar arahan hahaha aku mmang rajin mengamok dgn dieorg ne ya allah suker usik kakak...yg kakak pun abg diam die pulak usik pendek kata mmangcblh berjumpa kalo gaduh tu dh roper bkn adik beradik tp kalo time baikkkkk ermmm... tp ada satu yg betoi2 die special utk aku.... matanye mmang special die "juling" mmang ada kaedah utk betoikan mata die dgn opret matanya... tpppp jgn tuduh aku ibu yg x perihatin yerrr... aku xberani nak ambik risiko walaupun katanya tidak merbahayakan... mata die masih blh melihat kedua2nya..dan aku xnk ambik risiko walupun pontensinyer memberasangkan... haiqalll!!!!! ibu nak haiqal tahu ibu xberaniiii....mcm mana keadaan pun haiqal tetap sempurna dimata ibu... andai bila beso nnt haiqal nk betoikan mata haiqal ibu sokong ibu akan usahakan utk abang.



nampak tak mata die...

Jauh kt sudut hati aku ne..aku risau kalo die xdapat hadapi ejekan manusia bila die dh besar nnt.. yela mak-mak kan kite pun pernah lalui mana zaman kecik2 sekolah kwn2 yang nakal dok ejek2..isau die akan down bile kwn2 ejek mata die...ermmm iso nyer hati akuuu...tp aku mmang dedahkan die dgn org disekeliling lantak la org nk tumpu pada mata die..tp skg die kecik lg xtau erti pandangan org iso bile die blh berfikir nnt aka beso nnt la... abang jgn isau tau ibu akan ada sentiasa utk abang anak2 ibu harta dunia akhirat ibu... ibu marah sbb ibu syg bkn ibu benci...ibu marah sbb ibu nak ank2 ibu tahu itu salah jd ank2 yg berguna... kakak ibu risau sbb kakak suke bg ibu marah xnk dgr ckp ibu...ibu tau akk nk perhatian ibu tau kakak mmang ank yg manja tp xbermakna ibu kurang perhatian ibu xendahkan kakak...

Zarith's ibu kt sini ibu nk satu dunia tahu ibu sygkan ank2 ibu.... ibu garang sbb ibu nk anak ibu jd orang yg tahu mana salah dn yg mana betul.




Terusin Bacanya......

hati celaru

Tuesday, September 22, 2015






Assalamualaikum..
diam x diam baper ari lg jer nak raya haji..blm ada rezeki lg
utk buat korban utk diri sendiri..

sajer nk share kt sini sbbdah xtau nk share kt mana kan.. tu la..kite ne payah kalo terlalu sgt jga hati ngn perasaan org sampai kite xsedar org yg kite maksudkan pun xpernah nk jga hati kita kan... tp manusia aku xcakap aku ne sempurna aku pun ada kala mungkin juga ada buat someone terasa kan.. tp bile aku flshbck semula baik kite xpayah hormat sgt perasan manusia ne bile kite hormat perasaan die seumpama perasan kite plk yang sakit.. dan mungkin juga ada jenis manusia yg die xperasan yg die juga pernah buat hati kita tersinggung tp bile kene diri sendiri baru la sedar yg kite plk buat die tersinggung dan pada masa itu juga kite plk yg dok penat memikior adakah sbb ini atau sbb itu die terasa walhal die pun pernah buat demikain pd kite tp kite masih blh berfikir itu hanya sekadar perasan kite sahaja walupun yg sebenarnya kite dh TERLUKA..

ok itu sajor...
pe yg aku nk kaborkan disini sape pun dia sape pun kite... perasaan sendiri perlu diutamakan walupun die rapat dengan kite.


Terusin Bacanya......

RINDU PADA SESUATU

Wednesday, August 12, 2015



Salam....

sajer nk try..maklum jer la blog lama dh xleh nk bukak pasword yg salah ker tp aku rase dh betoi..xper la kite bukak rumah baru..dh la aku ne jenis malas nk coret2 nk cerita segala jadah la..xper kiter try tengok yg ini...

lama benor rasanya blog aku ne x berupdet kalo ank mau dh beso...haaa ank2 aku mmang dh beso2 udh tambh lg sorg kome hehehehe bru je beranknyer dh 5bulan pun..ko tgk nampak sgt dh berjaman kannn..

selama mana aku xupdet blog aku ne selama itu la bermcam2 tergedi terjadi dlm idup aku.. thn lepas 12 januari aku telah kehilangan abah tersayang abah yg suke bg aku semangat yg kuat sbb die mmang abah yg tinggi level semangatnyer hingga nyawa terakhir die berjuang lg untuk idup tp udah tertulis ajalnye die pergi setelah paru2nyer dijangkiti kuman...al-fatihah...na doakan abah didalam rahmat Ilahi..

okey no-no sedey2... pd thn 2015 ni satu lg rezeki allah kurniakan pada aku satu kelahiran yg sempurna seorng lagi nywa dan saham dunia akhirat aku telah lahir pada 4 mac 2015 bernama Nur Zarith Hadirah. heheheh 3 dh anak aku..alhamdulilah syukur dn cukup la utk aku didik mereka ke jalan yg benar in sha allah..

last...dh xtau nk citer aper meh layan gambor2 terkini


al-fatihah...mohammad shafie bin yeop nordin 12/2/1957-12/1/2014





























malas nk cption byk2..kome layan jer la gambo terbaru awk...

Terusin Bacanya......

Friday, October 11, 2013

Assalamaualaikum

Salam Jumaat...apa khabor semua..aku sihat ank2 dan keluarga sihat alhamdulilah masih diberi nafas dan nyawa 
terima 
kasih ya ALLAH syukur..

kt sini aku nk share tips dlm 5 hari keseronokan berkerja...

Tips 5 hari yang ceria


Isnin ( Katakan pada diri, SAYA mahu bergembira)

i- Hindari daripada menjadualakan sebarang mesyuarat yang penting (tp kalo dh tersenarai tu redha jer kan) takut menyebabkan mood kamu bertukar suram sebaliknya gunakan hari ini untuk menghirup tenaga yang jadi pendorong semangatmu sepanjang minggu, sebagai ganti jadikan pagi isnin saat bertemu orang baru atau merapatkan hubungan dengan beberapa klien yang sudah lama tidak kamu temui.

ii- Luangkan waktu membuat perancangan bagi menyiapkan projek yang telah dimulakan berminggu yang dahulu. tentukan misi kamu minggu ini. mungkin mulakan dengan satu misi besa dan cuba selesaikanya. Jika tidak pun, kamu blh laksanakan beberapa misi kecil. Kejayaan meralisasikan misi ini akan menjadi penggalak buatmu.

iii- Sambil minum petang menghirup kopi , mulaka rencana kamu dengan menghubungi klien utk membuat janji temu pada esok hari. Siapakan segala idea dan hujah sebelum bermesyuarat dengan klien pulanglah dengan hati yang tenang, yakin bahawa esok pagi dan nikmati malam ini sepuas-puasanya.

Selasa (Katakan pada diri "Saya tetapkan rutin harian ini"

i- Menjaga mood agar tetap ceria adalah hal penting yang harus kamu lakukan hari ini. jangan biarkan mood menpengaruhi kamu tekala berbincang . berfikirlah secara positif dan logik. Jika ada sesuatu yang tidak kena segerakan perbetulkan atau singkirkan sahaja agar mood tetap ceria.

ii- Cuba memahami cara berfikir orang lain, baik boss, teman sekerja mahupun klien, akan membuatkan kamu tak perlu sampai berperang mulut, Ingat pertengkaran hanya menghemburkan tenaga kamu.

iii- Mulakan hari dengan berkata pada diri sendiri bahawa kamu akan berasa bahagia hari ini dan tak ada orng yang boleh menghalang kamu kecapi kebahagian itu. Tebarkan juga aura positif itu pada persekitaran tempat kerja kamu.

Rabu ( kata pada diri " Saya perlukan perhatian"

i- Dengarkan muzik perlahan yang dapat menerjahkan fikiran sambil kamu menyiapakn kerja di pejabat.

ii- Beri sentuhan manis pada pakaian pejabat kamu.Simpan sepasang kasut betumit tinggi untuk disarung kala beraa dipejaba, atau dandakan rambut kamu di salun terdekat , penampilan baru ini pasti buat kamu lebih bersemangat berkerja.

iii- Satu lagi perangsang untuk membuat gairah kamu berkerja melonjak, telefon buah hati/ suami danbuat temujanji utk lunch atau sebagainya.

Khamis ( Katakan pada diri " Oh saya mahu bermalas-malas"

i- Berfikir jauh kedepan membuat tekad lebih bulat seperti kamu menjalani hubungan asmara dengan sepenuh hati kerana berharap suatu hari akan berkahwin dengan sidia (yg belum berkahwin yer).Tetapkan tujuan untuk perkerjaan yang kamu lakukan utk mendapatkan kenaikan pangkat misalnya.

ii- Jumlah tenaga yang kamu keluarkan perlulah seimbang dengan pengambilan makanan.

iii- Khamis sebelum menjelang hujung minggu adalah saat palaing sesuai utk bersenam dan berjoging. lupakan jumaat kerana pada hari tersebut kamu pastinya akan memilih teman-teman atau bersenang-senang dengan cara lain yang kamu lebih menyeronokan.

Jumaat ( katakan pada diri " Saya mahu bebas"

i- Aturkan makan tengahari bersama denga teman-teman sepejabat.

ii- Cuba buat sedikit rivew terhadap hasil kerja kamu selama seminggu. Apakah misi yang kamu lakukan pada isnin telah tercapai?? catat kemajuan yang telah diraih seminggu ini dalam buku catatan kamu. buat to-do-list jika diperlukan. catatan ini amat bergunan saat kamu kembali menyusun strategi berkerja pada isnin berikutnya



selamat beramal...hehehehe...





Terusin Bacanya......

Monday, September 2, 2013



 Assalamualaikum....


Alhamdulilah masih ada lg didunia Allah ini cuma dh lama x menulis di dada maya ne..maklum jer ler xder sgt citer nk dikongsikan tp ari ne muncul kembali nk mengucapkan selamat hari raya aidil fitri maaf zahir dan batin kepada yg megenali kite masih lg dlm mood raya hehehehe....hari ne pun xder sgt nk ngomel kt sini kite tempek gambor jer ler yer..sebagai tmbh2 n3 yg ador...

Anak sulung ku dh jadi ank dara weiiii....insyaallah thn ne genap la die 4thn sklip mata zarith hawani dh beso ank dara ibu ne hari2 buat ibu jd tarzan...ajer nama die jer ari2 dibibir ibu ayah opah maklang mana xnya kuat mengusik adik suka tolak adik suka bg ibu angin...ibu tau wani kecik lg tp dimata ibu wani seorang kakak dh pandai dengar kata tp tetap xnk ikut ckp ibu...tp satu jer kalo bercakap sebijik mcm org tua..mcm mulut tok p'ie..ajer kesayangan atok tp silap aribulan mau kene marah juga...









Nur Zarith Hawani








anak bujang aku yg ssh nk bergambor ambik skli akk cekup roper itu ha jdnyer..nasib la dik dpt akk yg kuat memaksa ko


adik bongsu aku yg dh selamat bertunang bulan 7 aritu semoga kekal ke jinjang pelamin nnt yer...jgn asyik nk sentap jer...dh nk jd bini org pun kan...yg penting bljar kasi abis dulu ingat janji kamu nk bg nyah aper???? akan aku tuntut...
bonda tersayang apak aku xder gambo ngan die maklum la org x suka bergambo


kami 5 beradik...
dengan yang sulong Yong aku
adik bwh aku cikyang
yg ne tentu la aku


   okey tu ajer wat masa ne...daaaa.....

Terusin Bacanya......

koleksi peribadi

Wednesday, December 19, 2012


Koleksi Peribadi salam...


actly xder pe pun nk gomel sajer nk share ngan korang semua...besa la kite ne org ppuan kalo xder kasut,handbeg alat solek x sah kan...dh nama pun wanita x gitu..
jom la layan pic apa yg aku ado hehehe...
^
^
^
^
^
^
^


akhirnya jumpa juga dengan lipstik yang serasi
 untuk bibir aku yg mudah kering dan pecah


koleksi yg baru ada 3 jenis wuwaaa...
aku mmang peminat guess
mybe boleh la dimiliki...LV, GUCCI ect..xmampu nok
korang plk???


tambah satu lg koleksi kaca mata itamku...jd la kan hehehe






2 jenis kasut wedges yg aku gemor sgt pakai..
kasut2 yg lain?? abis dh aku sumbat dlm almari hehehe


haaaaa...korang plk cm mana jom la kite share bkn nk menunjuk2 ape la sgt setakat benda xsebaper sgt ne kannn
apa plk koleksi korang??? mesti lg best kan..



Terusin Bacanya......
 

Design By:
Skin Corner